بازتاب مهاجرت فرزند معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری بررسی شد
حاشیههای اقامت فرزند انسیه خزعلی در کانادا
19 شهريور 1401 ساعت 12:02
موضوع زندگی و تحصیل فرزند برخی مسئولان کشور در خارج از کشور همواره مورد مناقشه بوده است. هرچند معمولاً اصولگرایان نسبت به این مسأله اعتراض داشتند اما به نظر میرسد در میان هر دو طیف اصلاح طلب و اصولگرا مسئولانی بودهاند که فرزندانشان در خارج از مرزهای ایران یا به تحصیل پرداخته یا زندگی کردهاند. هرچند که برخی مانند ساشا سبحانی کار به جای باریک کشیده شده و پدر از پسر اعلام برائت کرده است، اما در بسیاری موارد پدران و مادران نسبت به این مهاجرت توجیهاتی آوردهاند.
موضوع زندگی و تحصیل فرزند برخی مسئولان کشور در خارج از کشور همواره مورد مناقشه بوده است. هرچند معمولاً اصولگرایان نسبت به این مسأله اعتراض داشتند اما به نظر میرسد در میان هر دو طیف اصلاح طلب و اصولگرا مسئولانی بودهاند که فرزندانشان در خارج از مرزهای ایران یا به تحصیل پرداخته یا زندگی کردهاند. هرچند که برخی مانند ساشا سبحانی کار به جای باریک کشیده شده و پدر از پسر اعلام برائت کرده است، اما در بسیاری موارد پدران و مادران نسبت به این مهاجرت توجیهاتی آوردهاند.
حالا اما در جدیدترین مورد خروج فرزند انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در کشور کانادا به سر میبرد که البته مادرش درباره این موضوع گفته است: پسرم خارج از کشور است، اما مهاجرت نکرده و به دنبال توسعه یک مجموعه «دانش بنیان» است.
اما این موضوع واکنشهای فراوانی را نیز به دنبال داشت. نکته قابل توجه اظهارات چند روز پیش دبیر شورای اطلاعرسانی دولت بود.
صبح ما در این باره مینویسد: دبیر شورای اطلاعرسانی دولت اخیراً در اظهاراتی که بیشتر به یک شوآف تبلیغاتی شبیه است، گفته: «فرزند یک معاون وزیر برای ادامه تحصیل در کشوری خارجی ویزا گرفته بود و قصد خروج داشت که به محض اطلاع رئیس جمهور، دستور صادر شد؛ اگر فرزند رفت، پدر هم برود! »
عرفاتی همچنین با لحنی کنایهآمیز گفت: «گذشت آن دوران که افتخار مقامات عالی دولت، اقامت فرزندانشان در خارج از کشور باشد. »
به دنبال این اظهارات، بر اساس شواهد معلوم شد که فرزند انسیه خزعلی نیز راهی کشورهای اروپایی شده تا از فاصلهای نزدیکتر «غرب» را لعنت کند(! ) خبری که از سوی مهدی خزعلی برادر معاون زنان رئیس جمهور هم تأیید شد.
انسیه خزعلی اما در واکنش به حضور فرزند خود در خارج کشور، گفت: پسرم خارج از کشور است، اما مهاجرت نکرده و به دنبال توسعه یک مجموعه «دانش بنیان» است(! )
در همین رابطه باید دید که آیا مطابق گفته رئیسی، حالا که فرزند رفته، مادر هم (انسیه خزعلی) به دنبال او میرود یا دم خروس ادعاهای دروغ بیرون میزند؟
در دولت روحانی یا بدون حمایت روحانی؟
اما نکته جالب توجه این است که خبرگزاری برنا درباره این موضوع و در خبری نوشته است: « در روزهای اخیر اخباری در مورد حضور فرزند انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور در یکی از کشورهای خارجی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که برخی از آن بهعنوان مهاجرت فرزند انسیه خزعلی یاد کردند.
این شایعات، واکنش انسیه خزعلی را در پی داشت و وی گفت که فرزندش مهاجرت نکرده و برای پیگیری امورات مربوط به شرکت دانشبنیان خود به خارج سفر کرده است.
پیگیریهای خبرنگار برنا نشان میدهد حمید رضازاده فرزند انسیه خزعلی که مدیر یک شرکت دانشبنیان در زمینه تولید و صادرات محصولات اینترنتی در ایران است، طی سالهای گذشته و در زمان دولت حسن روحانی و در راستای پروژه توسعه و پشتیبانی از شرکت مذکور به کانادا سفر کرده است.
خبرنگار برنا کسب اطلاع کرد که شرکت حمید رضازاده که در ابتدای کار با ۵ نفر کار را شروع کرده بود، هماکنون بیش از ۶۰ نفر از دانشجویان نخبه را تحت حمایت قرار داده و از واحدهای برتر مرکز رشد دانشگاه شهید بهشتی است.
خبرنگار برنا مطلع شد که مشتری اصلی نرمافزارهای تولید این شرکت ایرانی، خارجیها هستند که ۶۰ درصد آنها را آمریکاییها تشکیل میدهند و از آنجا که تحریمها مانع فروش محصولات شرکت حمید رضازاده به مشتریان خارجی شده بود، وی برای حل این مسأله با هزینه شخصی و بدون استفاده از امکانات دولتی به خارج سفر کرده و این سفر نیز مهاجرت نبوده و وی در ماههای آینده به ایران باز میگردد. »
نکته قابل توجه در این متن تأکید بر خروج در زمان روحانی است اما نوشته شده که به هزینه شخصی رفته است که این تناقض وجود دارد که تأکید بر زمان روحانی رفتن یا به هزینه شخصی رفتن ربطی به آن دولت یا این دولت دارد؟ و آیا این مهاجرت در تناقض با آنچه که دبیر شورای اطلاعرسانی دولت گفته دارد یا نه؟
توجیهات توهین آمیز
اما یک کارشناس مسائل سیاسی نیز در این رابطه به آفتاب یزد میگوید: «مهاجرت و آمد و شد در دنیای امروزی، بخشی از حقوق انسانهاست به همین خاطر هم هست که نهادهای مردم نهاد و کنوانسیونهای بین المللی شکل گرفته است. ما در ایران سه نوع مهاجرت داریم؛ یکی از آنها مهاجرت جوانان به دلیل یافتن زندگی بهتر است که معمولا هم در بدترین شرایط مهاجرت انجام میدهند و در بدترین شرایط هم در کشورهای بیگانه زندگی میکنند. نوع دوم مهاجرت نوعی است که عمدتا از آن تحت عنوان فرار نخبگان یاد میکنند. افرادی که در حوزه فکر، کار، اندیشه و درس نخبه به حساب میآیند و جذب کشورهای بزرگ دنیا مانند آمریکا میشوند.
همین آمریکا سالیانه بیش از صد میلیارد دلار تحت عنوان حق مالکیت فکری برای جذب نخبگان در دنیا هزینه میکند. بعد از آن نخبگان هرگونه ابتکار و ابداعی داشته باشند سودش به این کشور میرسد.
حشمت الله فلاحت پیشه بیان کرد: اما سومین نوع مهاجرت، مهاجرت کسانی است که به دلیل رانتهای سیاسی و مدیریتی در وضع خوبی زندگی میکنند. در واقع به اصطلاح در طبقه مدیران زندگی میکنند؛ به لحاظ نخبگی و اقتصادی جایگاهی ندارند، ولی از رانت مدیریتی و سیاسی استفاده کرده اند. مدیرانی که مسئول اوضاع اسفباری هستند که دو دسته قبل را وادار به مهاجرت کرده اند. کشور ایران بر اساس منابع و شرایط جغرافیای اقتصادیای که دارد، مستحق قرار گرفتن در زمره چهار کشور ثروتمند دنیاست اما ضعفهای مدیریتی باعث شده که نه تنها ایران در این زمره قرار نگیرد بلکه روز به روز نخبگان و حتی طبقات جویای کار مهاجرت کنند».
وی ادامه داداین شرایط هم، ناشی از ضعف مدیرانی است که فرزندانشان را به کشورهای دیگر میفرستند. متأسفانه این مسأله از گذشته تا به الان وجود داشته است. در گذشته کسانی که از سفارت آمریکا بالا رفتهاند و یا کسانی که شعار مرگ بر آمریکا میدهند و متأسفانه در جناحهای سیاسی مختلف دارای پست و مقام شده اند، خانوادههایشان در کشورهای غربی زندگی میکنند و خیلی راحت این موضوع را توجیه میکنند. حالا خبر مهاجرت فرزندان مسئولان به دولت کنونی رسیده است دولتی که یکی از مهمترین نقدهایی که به دولت گذشته داشت این بود که چرا فرزندان سیاستمداران در کشورهای غربی زندگی میکنند.
این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: «جالب اینجاست که توجیهات مسئولانی که فرزندانشان مهاجرت کرده اند، توجیهات تحقیرآمیز است یعنی واقعا به شعور ملت توهین میشود. مثلا فلان مسئولی که بیشترین شعار را داده، وقتی که دخترش به کشور سوئیس میرود میگوید به خاطر نخبه بودنش بوده است یا همین خانم انسیه خزعلی که میگوید، رفتن فرزندش به دلیل انجام کارهای دانشبنیان است. در صورتی که اگر برنامهای برای مناسباتی مبتنی بر دانش بنیان وجود دارد چرا نخبگان ایران دارند به گونه دیگری جذب کشورهای غربی میشوند؟ و فقط از کانال سیاست محور، فرزندان آنها مهاجرت میکنند.
حشمت الله فلاحت پیشه گفت: «در حال حاضر دولت و مجلس بیش از همه دارند بر روی این موضوع وعده میدهند .بنابراین حداقل در این راستا یک قانون شکل بدهند. قانونی که کسانی که در گذشته در حوزه مدیریت کشور حضور داشتهاند و یا کسانی که الان حضور دارند و شعار ساختن ایران بهتر را داده اند، حق ندارند که مدینه فاضله فرزندانشان را آن سوی مرزها ببینند. هیچ استثنایی هم وجود ندارد به ویژه در دولت و مجلس کنونی که بیشترین شعار را در مقابله با فساد و سوء استفاده در حوزه مدیریتی داده است». وی افزود: «معتقدم اخبار منتشر شده در مورد دو مهاجرت اخیر فرزندان نزدیکان دولت میتواند اخبار دیگری را هم به دنبال داشته باشد شاید بخش عمدهای از این اخبار پنهان میشود. متأسفانه برخی از سیاستمداران ایران در کنار شعارهای تندی که در قبال مناسبات خارجی کشور میدهند به گونهای دیگر فرزندانشان را در آمریکا و اروپا دارند پرورش میدهند در حالی که آنها مسئول وضع کنونی جامعه ایران هستند وضعی که در آن جوانان و نخبگان بیقرار هستند و آرزو میکنند که به کشورهای خارجی بروند. پس حداقل باید مقرراتی ایجاد شود که عزیزان این افراد مهاجرت نکنند». این کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: «شنیدهام آقای رئیسی گفتهاند که معاون وزیری که فرزندش میرود خودش هم برود. به نظرم با رفتن یک مقام سیاسی مشکل حل نمیشود.
تجربه نشان داده که یک مقام سیاسی که در کمتر از یکسال از مدیریت اش، زمینه را برای مهاجرت فرزندانش فراهم کرده، یعنی در این یکسال فقط مشغول رانت بوده است. بنابراین باید این دوره یکساله را بررسی کنند. از سوی دیگر انتظار میرود زوایای پنهان این سفرها و موقعیتیابی خارجی دیگر مسئولان دولت هم دیده شود.
فلاحت پیشه گفت: در طول دورانی که کشور تحریم است یکسری از کانال ها، خارج از کانالهای رسمی دولت شکل گرفتهاند به نام کانالهای دور زدن تحریم. همراه با این کانالها بود که بسیاری از کاسبان تحریم علاوه بر آنکه سودهای فراوانی به دست آوردهاند شرکتهای عمدهای را هم در خارج کشور ثبت کردند و نزدیکانشان را در این شرکتها به کار گرفته اند.
رئیس جمهور سکوت نکند
ایمان اسلامی بین، فعال سیاسی نیز در این باره به آفتاب یزد گفت: به نظر من ماجرا را نباید محدود به فرزند معاون رئیس جمهور کنیم. این معضل دوگانگی تقریبا در تمام دولتها با شدت و ضعف وجود داشته و این موضوع مردم و جامعه را اذیت کرده است. اسلامی در ادامه گفت: در کجای دنیا مسئولانشان مدام بر تکیه برتوان داخلی و لزوم پایبندی بر ارزشها سخن میگویند اما فرزندان مسئولان در کشورهای خارجی و جهان اول درس میخوانند و زندگی میکنند؟ این کارشناس تصریح کرد: این دوگانگی به جز مواردی که عرض کردم یک معنی بدی هم میدهد که باید مایه سرافکندگی چنین مسئولانی باشد. فرزندان مسئولانی حاضر نیستند در کشور درس بخوانند و زندگی کنند که شرایط فعلی کشور دست پخت پدر و مادرانشان است. اگر قدری در این نکته تامل کنید میفهمید این موضوع خیلی تلخ و گزنده است. اسلامیبین گفت: حال این موضوع وقتی در سطح جامعهای مثل ایران نشر داده میشود ببینید چه حسی ایجاد میشود. ما در مورد جامعهای صحبت میکنیم که سالهاست زیر فشار تحریمهای مختلف است و فشار اقتصادی به اوج خود رسیده. ضمن آنکه در این جامعه مسئولاناش در تریبونها مدام افکار ایدئولوژیک را تبلیغ و ترویج میدهند و معتقدند مردم باید بسازند و مقاومت کنند تا شاید در آینده تحولی رخ دهد. البته شاید هم اصلا تحولی ایجاد نشود. خب در چنین احوالاتی مدام خبر میرسد که یا خود این مسئولان تابعیت خارجی دارند و یا فرزندانشان در کشورهای جهان اول زندگی میکنند. دقیقا همان کشورهایی که در تریبونهای این مسئولان به آنها فحش و ناسزا داده میشود. طبعا برای مردم این سؤال کلیدی مطرح میشود کدام را قبول کنیم؛ شعارهای رنگی مسئولان را یا حضور منتسبانشان در کشورهای جهان خوار!
این کارشناس در بخش دیگری از اظهارات خود، اظهار داشت :در مورد معاون یکی از وزرا در خبرها خواندیم که گویا رئیس جمهور دستور قاطعی دادند مبنی براینکه اگر فرزند معاون وزیر مهاجرت کند خود آن مسئول هم باید برود. اکنون به نظر میرسد در این مورد هم باید رئیس دولت واکنش مناسبی داشته باشد. بنده البته در مقام نفی و تأیید این موضوع نیستم ولی با توجه به شعارهای تند دولت و طرفداراناش در این باره این انتظار وجود دارد که واکنش درخوری نسبت به این موضوع داشته باشند.
کد مطلب: 452312