همزمان با بحث های داغ در بهارستان و فعال شدن مافیای کنکور، داوطلبان ۱۸روز مانده به آزمون، همچنان بلاتکلیف اند. «محمدرضا» فرزند خانواده مشغول تست زدن است و پدر و مادر هم مدام خبرها را مرور می کنند که ببینند بالاخره کنکور امسال به تعویق می افتد یا نه. لحظاتی بعد صدای دریافت پیامک روی گوشی محمدرضا حواسش را پرت می کند، گوشی را بر می دارد و چند ثانیه بعد به مادرش میگوید: «باید فردا به ستاد ملی کرونا زنگ بزنم، مشاورم پیام داده که : «حتما با ستاد ملی کرونا تماس بگیر و مخالفت خودت رو با تعویق کنکور اعلام کن» ... .
برگزاری کنکور دانشگاهها حالا دیگر به یک چالش سیاسی تبدیل شده است. درست از همان روزهایی که ویروس کرونا وارد کشور شد مسئولان ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام کردند که مهمترین موضوع آنها بحث سلامت داوطلبان آزمونهای سراسری دانشگاهها است. البته در مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا بارها تأکید شد که بهخاطر سلامت جان داوطلبان و شرایط حساس کشور آزمونهای سراسری دانشگاهها با تأخیر برگزار شود و در نهایت هم در چند مرحله برگزاری آزمون دکتری، کارشناسی ارشد و کارشناسی دانشگاهها با تأخیر مواجه شد تا اینکه پنجشنبه گذشته آزمون دکتری بعد از چهار بار به تعویق افتادن برگزار شد و مسئولان وزارت بهداشت هم اعلام کردند که سازمان سنجش توانسته پروتکلهای بهداشتی را بخوبی رعایت کند. با این همه کمتر از چهار روز دیگر کنکور کارشناسی ارشد دانشگاهها برگزار میشود و دو هفته دیگر هم زمان برگزاری کنکور سراسری دانشگاهها است اما از مجلس شورای اسلامی خبرهایی از تعویق مجدد این آزمون به گوش می رسد. اظهارنظرهایی که بهگفته مسئولان برگزارکننده این آزمونها ثمری جز سردرگمی بیش از پیش و استرس دوچندان داوطلبان ندارد. آنطور که مسئولان سازمان سنجش اعلام کردهاند، اظهارنظرهای روزانه مسئولانی که کمترین ارتباط را با کنکور دارند، هشتگسازی در شبکههای اجتماعی مختلف، پست گذاشتن در شبکههای اجتماعی مورد نظر جوانان داوطلب کنکور، هیجانهای کاذب برای تعویق یا تغییر زمان مجدد، همگی نتیجهای جز ایجاد استرس برای داوطلبان نتیجه دیگری ندارند. آن هم در شرایطی که کنکور بهخودی خود استرسزا است. با این حال دیروز در مجلس شورای اسلامی هم موضوع برگزاری کنکور مطرح شد. رئیس مجلس در این باره اظهار داشت: «نگران رعایت نشدن پروتکلهای دقیق بهداشتی در کنکور سراسری هستیم. بهنظر میرسد تعویق زمان کنکور تا گذشتن از دوران پیک کرونا و خنکتر شدن هوا که امکان استفاده از ماسک به مدت چند ساعت را میسر کند، ضروری باشد. سلامت دانشآموزان، خط قرمز مجلس است و کمیسیونهای بهداشت و آموزش مجلس وظیفه دارند تا اطمینان از رعایت بهترین تصمیم در این خصوص، مطالبات مردم را از مسئولان ذیربط پیگیری کنند.»
افشاگری داوطلبان چه بود؟
داستان مافیای کنکور، داستان دیروز و امروز نیست و سال هاست از آن ها سخن گفته می شود. آن هایی که طبق اظهارنظرهای رسمی مسئولان، سالانه بیش از 10 هزار میلیارد تومان درآمد دارند و همه وجودشان به برگزاری کنکور بسته است. سال های قبل بیشتر نام مافیای کنکور را در ماجرای پیگیری حذف کنکور و مخالفان این طرح می شنیدیم اما شرایط خاص امسال، نام آن ها را هم در فهرست سوژه های کرونایی قرار داده است. ماجرا از آن جا آغاز شد که هفته گذشته، سازمان سنجش آموزش کشور ادعای موافقت 95 درصدی داوطلبان با برگزاری کنکور سراسری را مطرح کرد. ادعایی که حالا با افشاگری برخی داوطلبان کنکور، کمی باید درباره صحت آن تردید کرد. طی روزهای گذشته برخی داوطلبان کنکور علاوه بر راه اندازی پویش تعویق کنکور، پیام هایی از مشاوران یکی از موسسات آموزشی را در فضای مجازی بازنشر کردند که ماجرای تازه ای را روایت می کند. پیام های منتشر شده نشان می دهد برخی از مشاوران یک موسسه آموزشی در گفت وگوی مجازی با داوطلبان، از آن ها خواسته اند به هر شکل ممکن مخالفت خودشان با به تعویق افتادن کنکور را اعلام کنند: «به ستاد زنگ زدی و مخالفت خودت رو اعلام کردی؟»، «اگه کنکور به تعویق بیفته به ضرر خودت میشه ها»، «شماره نماینده های شهر رو فرستادم برات، زنگ بزن با جدیت بگو چرا می خوان کنکور روبه تعویق بندازن، این به ضرر بچه هاست».
نظر شخصی یا دستوری؟
اولین سوالی که درباره این پیام ها مطرح می شود، این است که «یک مشاور کنکور، تا چه حد امکان تشخیص درست یا غلط بودن تعویق کنکور را دارد؟» البته پاسخ این سوال کاملا مشخص است و می توان با قاطعیت گفت در شرایط خاص کرونایی کشور، تنها و تنها ستاد ملی کروناست که می تواند با در نظر گرفتن همه جوانب، در این باره تصمیم گیری کند. اما سوال دوم و مهم تر پس از آن در ذهن شکل می گیرد که واکنش موسسه آموزشی مورد اشاره در باره این ماجرا را مرور کنیم. ظهر دیروز بود که این موسسه با انتشار پیامی اعلام کرد : «در ارتباط با بحث های مربوط به تعویق یا عدم تعویق آزمون ها و کنکور، روال همیشگی ما این بوده و هست که در باره این گونه موضوعات که مورد بحث و جدل واقع می شود، نفیا یا اثباتا (موافق یا مخالف) دخالت و اظهار نظری نداشته باشیم. اظهار نظرهای شخصی در باره این گونه موضوعات سبب ایجاد هیجان در خانواده ها، از بین رفتن آرامش ایشان و کاهش بازده مطالعاتی دانش آموزان می شود». با خواندن این پیام، سوالی که مطرح می شود این است که آیا ممکن است مشاوران فعال در چنین موسساتی، درباره موضوع مهمی همچون تعویق کنکور، تا این حد آزادی عمل داشته باشند که داوطلب را به اعلام نظر مخالفت با آن و تماس با ستاد ملی کرونا و نمایندگان تشویق کنند ؟ عجیب تر آن که در پیام های منتشر شده در فضای مجازی، تهدیدهایی درباره محروم شدن داوطلب از برخی حمایت ها و امکانات آموزشی موسسه مذکور هم به چشم می خورد! با این افشاگری و سوت زنی داوطلبان کنکور، سوال مهم دیگری هم مطرح می شود : چه تعداد از داوطلبانی که در سایت سازمان سنجش یا در تماس با ستاد ملی کرونا مخالفت خود را با به تعویق افتادن کنکور اعلام کرده اند، تحت تاثیر پیام های مافیای کنکور قرار گرفته اند و نظراتشان ملاک تصمیم گیری شده است ؟
18 روز مانده به موعد کنکور، اما یک میلیون و50هزار کنکوری همچنان بلاتکلیف اند
مجلس روز گذشته به محل بحث و تبادل نظر درباره برگزاری یا تعویق کنکور تبدیل شد و این در شرایطی است که فقط 18روز مانده به موعد کنکور و یک میلیون و 50هزارکنکوری همچنان بلاتکلیف اند. نظر «قالیباف» در نطق پیش از دستور جلسه این بود که «نگران رعایت نشدن پروتکل های دقیق بهداشتی در کنکور سراسری هستیم، متاسفانه به وعدههای داده شده در برگزاری کنکور دکترا عمل نشد و بیتوجهیهای تاسف آوری در برگزاری آن کنکور وجود داشت».
«زهره الهیان» نماینده مردم تهران هم پس از جلسه دیروز مجلس توئیت کرد : «پیرو صحبتی که در صحن علنی مجلس با آقای دکتر قالیباف درباره تعویق کنکور سراسری داشتم ایشان ضمن موافقت، فرمودند موضوع تعویق را از طریق ستاد ملی کرونا پیگیری خواهند کرد لذا با قول آقای دکتر قالیباف مبنی بر پیگیری، فعلا درباره طرح دو فوریتی کنکور سراسری دست نگه میداریم». اما «احمدی بیغش» از جمله نمایندگان مخالف تعویق بود که در جلسه علنی صبح دیروز گفت : «آن ها که درخواست تعویق کنکور به بهانه وجود کرونا میدهند، آیا تضمین دارند که کرونا تا چند ماه دیگر تمام شود؟ مطمئن باشید مسئولان مربوطه پیش بینیهای لازم را انجام داده و رعایت پروتکل های بهداشتی را در نظر دارند».
در همین حال ما از دکتر«سیدمجید حسینی» عضو هیئت علمی دانشگاه تهران که طی سال های اخیر به عنوان
چهره ای جنجالی در مبارزه با مافیای کنکور شناخته شده درباره چرایی زیانبار بودن تعویق کنکور برای مافیا پرسیدیم که وی چنین گفت : «موسسات آموزشی کنکور موظف اند تا زمان برگزاری کنکور خدمات خود را به داوطلبان ارائه کنند، بنابراین با به تعویق افتادن برگزاری آن همچنان باید خدمات بدهند اما امکان دریافت وجه اضافی ندارند و متضرر می شوند. نکته بعد این که با تعویق کنکور، زمان ثبت نام موسسات از دانش آموزان جدید هم به تاخیر می افتد و این هم ضرری دیگر برای آن هاست». اما این که برخلاف تصور، در برخی اظهارنظرها، سود مافیای کنکور در تاخیر برگزاری آن مطرح شده، موضوعی است که حسینی در این باره اظهار کرد : «این هم بخشی از برنامه مافیاست که خودشان را مخالف برگزاری کنکور نشان دهند، آن ها اظهارنظرهای کارشناسان درباره سود بردن مافیا از برگزاری کنکور را شنیده اند و می خواهند به شیوه ای دیگر افکار عمومی را تحت تاثیر قرار دهند».
تصمیمگیری درباره برگزاری کنکور به امروز موکول شد
عصر دیروز هم نشست تخصصی کمیسیون آموزش با حضور وزیران علوم، ورزش و جوانان، بهداشت و رئیس سازمان سنجش برگزار شد. «منصور غلامی» وزیر علوم در گفت وگو با خانه ملت در این باره بیان کرد: در این نشست، نگرانیهای نمایندگان درباره برگزاری آزمونها به مهمانان منتقل شد اما در مجموع فعلا تصمیمی برای تغییر تاریخ برگزاری کنکور گرفته نشد و مقرر شد تصمیم نهایی در نشست فردا (امروز) گرفته شود.
درباره کنکور کارشناسی صحبت کنیم
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در گفتوگو با «ایران» درباره برخی اظهار نظرها درباره کنکور میگوید : این مباحث بیشتر داوطلبان را دچار استرس میکند. ما بارها اعلام کردهایم که تابع نظر ستاد ملی مقابله با کرونا هستیم و سازمان سنجش برگزارکننده آزمونها است. طبیعتاً سازمان سنجش بر اساس مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا برنامههای خود را در خصوص آزمونها پیش خواهد برد. نمیشود غیرکارشناسی درباره کنکور اظهار نظر کرد. اگر قرار باشد تاریخ برگزاری آزمونها تغییر کند، ستاد در این باره تصمیم میگیرد و ما نیز به آن عمل خواهیم کرد؛ ضمن اینکه تاکنون نیز تمامی تاریخهای برگزاری آزمونها بر اساس تصمیمات ستاد برگزار شده است. ابراهیم خدایی درباره اجرای پروتکلهای بهداشتی در برگزاری آزمون دکتری میافزاید: حوزههای امتحانی تمامی پروتکلهای بهداشتی ما را رعایت کردند اینکه گفته میشود داوطلبان ماسک نداشتند حرف صحیحی نیست. امتحان چهار ساعت است و ممکن است داوطلبی برای نوشیدن آب ماسک را برداشته باشد ماسک برای داوطلبان اجباری بود و برای ۳۰ درصد از داوطلبان ماسک پیشبینی کرده بودیم.
او تأکید میکند: ما از داوطلبان کنکور دکتری نظرسنجی کردهایم که آیا از تمهیدات بهداشتی کنکور راضی هستید یا خیر. بیش از ۸۵ درصد رضایت داشتند. مسئول نظارت بر پروتکلهای بهداشتی معاونت بهداشتی وزارت بهداشت بود و یک نماینده بهداشت هم در حوزهها مستقر بود. طبق اعلام رسمی وزارت بهداشت به سازمان سنجش نمره قبولی دادند و البته مواردی بود که تذکر دادند. رئیس سازمان سنجش در پاسخ به این سؤال که اگر کنکور برگزار نشود سرنوشت داوطلبان چه میشود میگوید: از مسئولان میخواهم که در باره برگزاری کنکور در تمامی مقاطع کارشناسی صحبت کنند اگر کنکور برگزار نشود یک گسست علمی در کشور داریم. بخشی از پذیرش دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی بدون آزمون امکان پذیر نیست و جایگزینی هم برای کنکور نداریم. البته یکسری از وزارتخانهها و دانشگاهها براساس نیاز سنجی نیروی انسانی خود، دانشجو پذیرش میکنند. همچنین برخی از رشتههای دانشگاهها و مؤسسات آموزشی بسیار پر طرفدار بوده و رقابت در بین رشتههایی نظیر رشتههای علوم پزشکی بسیار سنگین است و داوطلبان برای ورود به دانشگاههای بزرگ رقابت میکنند. بنابراین با توجه به تقاضای زیاد، تراکم و پراکندگی نمرات نمیتوانیم پذیرفته شدگان این دانشگاهها را تفکیک کنیم و فعلاً بجز آزمون نمیتوانیم راهکاری برای پذیرش دانشجویان در دانشگاهها داشته باشیم.
بهگفته خدایی ظرفیت دانشگاهها محدود است همچنین ما نمیتوانیم به داوطلبی که یک سال زحمت کشیده و درس خوانده بگوییم امسال کنکور ندهید، سال دیگر کنکور برگزار خواهد شد. حق داوطلبان تضییع میشود.
خدایی در ادامه میگوید: کنکور بیشتر یک موضوع جذاب اجتماعی و سیاسی شده و صدای کنکور بیشتر شنیده میشود و برخی علاقه دارند که اظهارنظر کنند و برخی هم میخواهند فالوور جمع کنند. اما بحث مجلس جدا است. نمیدانم اگر مجلس تصویب کند که کنکور لغو شود مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا چه میشود. سازوکار آن چه خواهد بود. رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با تأکید بر اینکه فعلاً جایگزینی برای پذیرش داوطلبان در رشتههای پر متقاضی نظیر رشتههای پزشکی وجود ندارد و پرطرفدارها حذف شدنی نیستند، میگوید: در حال حاضر تعداد ۹۱۲ هزار نفر از داوطلبان براساس سوابق تحصیلی در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی پذیرش میشوند که بیش از ۲۰ درصد این ظرفیت برای دوره روزانه دانشگاههای دولتی است.
برای برگزاری کنکور از استادیومها و فضاهای باز استفاده شود
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به افزایش قدرت سرایت کرونا ویروس، گفت: پیشنهاد ما در کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، در جلسات آتی برگزاری کنکور در استادیومها از جمله استادیوم آزادی و فضای باز آن است.
به گزارش ایسنا،
دکتر مینو محرز که در یک برنامه رادیویی صحبت میکرد، درباره برگزاری کنکور در شرایط کرونایی گفت: کنکور سراسری برای هر دانشآموز تعیین سرنوشت برای او محسوب میشود و این امتحان باید در شرایطی به دور از استرس برگزار شود. او افزود: پیشنهاد ما در کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، در جلسات آتی، برگزاری کنکور در استادیومها از جمله استادیوم آزادی و فضای باز آن است.