کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

بازنشستگی پیش از موعد

22 بهمن 1395 ساعت 1:23


 دکتر زهرا زمانی*

درجوامع و درمیان ملل مختلف سن بازنشستگی به تناسب شرایط اقتصادی و اجتماعی و با در نظرگرفتن مولفه‌هایی همچون ترکیب جمعیتی، وضع بهداشت سلامت، هزینه و امید به زندگی متفاوت است. مهم ترین دلیل بازنشستگی کهولت سن، فرسودگی جسمی، اشتغال به کارهای سخت و زیان آور وشرایط اقتصادی و حتی آب و هوا و مناطق برخوردار و غیر برخوردار تاثیرگذار است.
و در کشور خودمان بازنشستگی رسیدن به شرایطی است که براساس ان توان کاری فرد کاهش یافته و توان سابق را برای ادامه کار و فعالیت ندارد و همینطور در مجموعه قوانین ومقررات امور بازنشستگی ایران اشکال متفاوتی برای بازنشستگی پیش بینی شده است که یکی از ان اشکال وموارد بازنشستگی پیش از موعداست.
اما در ارتباط بامسائل و مشکلات زنان شاغل همگان خوب می دانیم که کار در جامعه برای زنان دشوار است چرا که بسیاری از زنان شاغل در بخشهای مختلف مجبورند ساعتهای طولانی در محیط کار خود حتی تا پاسی از شب گذشته حضور داشته باشند که این حضور داشتنهای متوالی شب کاریهای طولانی برای چندین سال به مقولاتی همچون وظایف مادری،خانه داری، همسرداری واز همه مهمتر تربیت نیک فرزندانشان لطمه و یا لطماتی در دراز مدت وارد می نمایدکه در آن صورت خیلی هم دیگر قابل جبران نیست.
و حتی گاها متاسفانه دیده و یا شنیده‌ایم که در بسیاری از بخشهای خصوصی فردی هم که از زنان زحمتکش وآبرومند و عیالوار کارگر می گیرند باتوجه به شرایط اقتصادی کمتر از حداقل های قانون کار است و بعضا کار فرمایانی هستند که ترجیح می دهند از زنان در مشاغل سخت وکارگاههای به اصطلاح زیرزمینی به عنوان کارگر و نیروی کار استفاده نمایند که بدون  شک کار در آن کارگاههای به اصطلاح زیرزمینی برای بسیاری از مردان سخت و طاقت فرساست.
و یا از مردان در آن مکانها و کارگاهها استفاده نمی کنند. چرا که اگر نیرو کارگر مرد را در همان قسمتها به کار بگیرند باید حق بیمه و دستمزد کامل آنها را بپردازند در حالی که زنان مطلقه و عیالوار و بی سرپرست و بد سرپرست و در عین حال باز هم عیالوار به لحاظ نیاز شدید مالی و نداشتن سرپرست مرد مجبورند با حداقل دستمزد راضی و برای تامین هزینه های جاری زندگی خود شرایط حداقل دستمزد را بپذیرند.
و زنان بدون شک در کنار مسئولیتهای اجتماعی که دارند باید به وظایف و مسئولیتهای خانواده خود هم رسیدگی نمایند واین مسئله یعنی همزمانی کار در بیرون از خانه و مسئولیت در خانه باعث می شود که زنان این چنین به لحاظ روحی جسمی آسیب شدید ببینند و این آسیبهایی چون ستون خانه و خانواده هستند قطعا به کانون خانواده هایشان هم آسیب هایی می رسد.
کارشناسان امر و برپایه تحقیقاتی که داشته اند عنوان می نمانید که زنان با ۲۰ درصد متوسط عمر کاری و حدود ۴۰درصد بلوغ زودتر در شرایط برابری با مردان کار می کنند که این مهم سبب می شود هزینه های جسمی و روحی شدیدتری را نسبت مردان تحمل نمانید و به همین نسبت به علت فشار کاری از عمرشان کاسته می شود. بنابراین با توجه به مطالب گفته شده زنان بیش از مردان در معرض بیماریها و فرسودگیهای ناشی از کار قرار می گیرند و به همین دلیل وضع قوانین حمایتی و رفاهی در مورد بازنشستگی پیش از موعد برای زنان به جهت افزایش طول عمر و حفظ کرامت و سلامت آنها می بایست به طور جدی و ویژه در دستور کار متولیان و قانونگذاران محترم قرار بگیرد.
بدون شک در صورت بازنشستگی زنان کارگر زودتر از ۴۳سالگی این امر می تواند منجر به شادابی کانون خانواده ها بشود.
واز آنجایی که مقام معظم رهبری بر تقویت و تحکیم نهاد خانواده، حمایت از عزت و کرامت نقش مادری و حمایت از زنان سرپرست خانواده بارها تاکید فرموده اند لذا امیدواریم که موضوع بازنشستگی زنان با ۲۰سال کار که توسط نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است هرچه زودتر مهر تاییدی بگیرد تا دل جماعتی زحمتکش شاد و خوشحال بگردد  و بتوانند به امر خانه داری بپردازد.
در خاتمه یادآوری نمایم که با توجه به تبصره ۴بند دو ماده ۷۶قانون تامین اجتماعی زنان بیمه شده شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار میتوانند با داشتن ۲۰ سال سابقه کار و۴۲ سال سن به شرط پرداخت حق بیمه در طول مدت اشتغال خود با ۲۰  روز حقوق بازنشسته شوند. اما اکثر زنان استخوان خردکرده با ۲۰سال کار حداقل انتظاری که از قانونگذار دارند این است که در بحث ۲۰ روز حقوق تجدید نظری بفرمایند و آن را به ۳۰ روز تبدیل نمایند تا که این جماعت خسته و کوفته از سالیان کار بتوانند اگر دیگر رمقی در تن خسته و رنجورشان باقی مانده باشد بار دیگر به جمع گرم خانواده خود باز گردند.

*عضو شورای اسلامی شهر یاسوج


کد مطلب: 229503

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/note/229503/بازنشستگی-پیش-موعد

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1