کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

خوراک‌های بومی کهگیلویه و بویراحمد

12 اسفند 1393 ساعت 9:44


کتاب «خوراک‌های بومی کهگیلویه و بویراحمد»  محصول چندین سال فرهنگ دوستی ام در دوران دانشجویی بود.
خوراک ها بخشی از فرهنگ عامه مردم ماست. ما شاید نتوانیم از فرهنگ مان به یک کشف مثلا فیزیکی برسیم یا بواسطه آن ماهواره به فضا بفرستیم ولی شناخت و معرفی یک فرهنگ بستر را برای رشد فرآهم می نماید و آرامش خاطر ایجاد می کند. فرهنگ چون اکسیژن معنوی ست که تداوم حیات روحی جامعه بدون آن میسر نیست. خوراک ها هم بخشی ازین فرهنگ است. هرگاه مردم ایتالیا مدعی آنند که با پیتزا فرهنگ شان را به سراسر دنیا صادر کردند و سازندگان پپسی می گویند که فرهنگ شان را بر سر سفره همگان آورده اند پس نیاز به معرفی این بخش از فرهنگ هم احساس می شود. به نظرم فرهنگ گذشته ایرانی در پشت هاله ای از ابهام مانده است و دلیلش آن است که فرهنگ به صورت خاص به رشته تحریر درنیامده. به همین خاطر باید در اشعار حافظ و سعدی و مولانا به دنبال فرهنگ مان بگردیم. فرهنگ در میان انبوه کنایات و استعارات. تا کنون پژوهش های پزشکی فراوانی مبنی بر تاثیر غذا بر جسم و جان افراد صورت گرفته. بارزترینش تاثیر گیاه خواری و گوشتخواری بر انسان است. صادق هدایت یک کتاب را در باره عوارض و مزایای گوشتخواری و گیاه خواری به رشته تحریر درآورده. بخش اساطیری شاهنامه تاریخ غذا را عنوان می نماید. در تمامی ادیان بشری در باره نوع خوراک انسان ها کلیاتی عنوان شده است که بسطش در این چکامه حوصله فراوانی را می طلبد. پژوهشگران بومی ما تاکنون به اندازه آن که به تاریخ سیاسی پرداخته اند و بر سر آن ستیز کرده اند به فرهنگ بومی و مردم شناسی نپرداخته اند. عطش بیگانگان به مردم شناسی ایرانیان بیشتر از ما ایرانی ها بوده است. مردم شناسی و چگونگی زندگی مردم برای سیاحان خارجی که قرن ها قبل به ایران امدند بسیار مورد توجه بوده است. هرودوت و گزنفون نخستین افرادی بودند که به ایران آمدند و درباره فرهنگ و مردم ایران در کتاب هاشان سخن گفته اند. «گرترود بل» بانوی سفرنامه نویس انگلیسی در دوران قاجار به ثبت احوال و روزگار مردم ایران پرداخته است. بااین احوال می طلبد که خود به فکر کتابت فرهنگ مان باشیم. به یقین غذاها بدنه کوچکی ازین فرهنگ بومی و ملی است. و بنده در دوران دانشجویی در شیراز در سال ۸۸ کتابت آن را به فرجام رساندم. امیدوارم که توانسته باشم گامی کوچک در راستای احیا فرهنگ بومی و ملی برداشته باشم.  کتاب دیگری به نام طب سنتی و باورهای عامیانه مردم استان در دست تالیف دارم که به زودی به کمک آقای حسین پور سی سخت به  مرحله چاپ خواهد رسید.


کد مطلب: 93247

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/news/93247/خوراک-های-بومی-کهگیلویه-بویراحمد

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1