کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

واقعیت‌های تلخ سرطان در کهگیلویه و بویراحمد

27 مرداد 1394 ساعت 9:17


رئیس دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد علت افزایش سرطان‌ها در این استان را تشریح کرد.yasuj chamn(4)
رضا چمن در گفت‌وگو با خبرنگاران، اظهار داشت: آمار ابتلاء به سرطان در این استان در یک سال، ۸۰ در ۱۰۰ هزار نفر است که این آمار نسبت به متوسط کشوری که ۱۰۰ در یکصد هزار می‌باشد رقم پائین تری را نشان می‌دهد که این تفاوت ناشی از جوان تر بودن جمعیت استان است.
وی با بیان اینکه سالانه بیش از ۷۵ هزار مورد جدید ابتلاء به سرطان در جامعه ایرانی اتفاق می‌افتد که ۵۰ درصد این موارد به مرگ منجر می‌شوند، افزود: در استان ما نیز در طول یک سال ۲۸۰ تا ۳۰۰ مورد مرگ بر اثر سرطان اتفاق می‌افتد.
چمن سرطان معده را دومین سرطان شایع در استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد و گفت: این به معنی رتبه دوم این استان در زمینه ابتلاء به این سرطان در بین استان های کشور نیست.
بروز سرطان در کهگیلویه و بویراحمد کمتر از متوسط کشوری
رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با اشاره به اینکه بروز سرطان در این استان کمتر از متوسط کشوری است، تصریح کرد: البته  سومین علت مرگ و میر در این استان سرطان بوده که الگوی کشوری نیز همین‌گونه است، اما به لحاظ بروز در تعداد نفر جمعیت، یعنی شاخص بروز سرطان، کمتر از متوسط کشور هستیم و  دلیل آن نیز جوانی جمعیت است.
چمن اظهار داشت: زمانی که در استان ما نیز سالمندی را تجربه کنیم و درصد سالمندان افزایش یابد به متوسط کشوری می‌رسیم و در بسیاری از سرطان‌ها نیز متاسفانه در حال تجربه این روند افزایشی هستیم.
سرطان پوست و سرطان معده رتبه اول و دوم در کهگیلویه و بویراحمد
وی سرطان معده  را بعد از سرطان پوست، دومین سرطان شایع در کهگیلویه و بویراحمد دانست و ضمن اعلام اینکه سرطان پوست آمار مرگ و میر بالایی ندارد، تصریح کرد: اگر بخواهیم شایع ترین سرطان عامل مرگ را نام ببریم؛ سرطان معده خواهد بود.
این متخصص اپیدمیولوژی، آمار شیوع بالای این سرطان در کشور را مربوط به  استان های شمال و غرب کشور  دانست و گفت: اردبیل، سمنان، گرگان و کرمان بیشترین موارد بروز سالانه سرطان معده را دارند.
رئیس علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد سپس با طرح این سوال که چرا در این استان سرطان ها در حال افزایش هستند؟ افزود: به صورت کلی در حال حاضر شاهد روند افزایش و رو به رشد ابتلاء به سرطان ها در جامعه هستیم و در استان قدری سرعت آن بیشتر است؛ چرا که هر اندازه تغییر سبک زندگی به سمت شهرنشینی را با شتاب بیشتری شاهد باشیم و امید به زندگی افزایش یابد؛ بعضی از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی و عروقی و سرطان ها  نیز بیشتر رخ می دهند.
چمن سپس  ۱۰ سرطان شایع تر مرگ بار در ایران را سرطان معده، سرطان سینه در خانم‌ها، سرطان مری، سرطان ریه، سرطان روده بزرگ، سرطان پروستات، سرطان خون، سرطان مثانه، سرطان تخم دان و سرطان لنفوما اعلام کرد و افزود: الگوی استانی ما نیز مشابه همین الگوی کشوری است.
وی با بیان اینکه درست است که سرطان معده شایع ترین است؛ ولی روند آن در ۱۰ سال گذشته روند ثابتی داشته است و نکته نگران کننده، افزایش سایر سرطان‌ها است، گفت: به طور مثال در زمینه سرطان روده بزرگ در ۲۰ سال گذشته در متون پزشکی و منابع علمی و تحقیقاتی دنیا، ایران را به عنوان کشوری می‌شناختند که سرطان روده بزرگ درآن بسیار نادر است.
این متخصص اپیدمیولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی، مهم ترین دلیل افزایش سرطان روده بزرگ  را تغییر عادات غذایی دانست و افزود: در گذشته غذای مردم سرشار از حبوبات، سبزیجات، میوه جات و سرشار از فیبر و غذاهای سبوس دار بوده و حجم غذاها و فیبر آن زیاد بوده است که در نتیجه احتمال ابتلاء به این سرطان را کاهش می‌داد.
افزایش سرطان سینه در خانم‌ها+عوامل
چمن در توضیح این مطلب عنوان کرد که مردم به سمت غذاهای کم حجم و سرشار از مواد افزودنی، چرب و سرخ کردنی رفته اند، و سپس تاکید کرد: مطالعات اخیر نشان می دهد که سرطان سینه که اتفاقا جزء ۵ سرطان شایع استان ما نیز هست، افزایش یافته است.
وی، افزایش نازایی، بالا رفتن سن ازدواج، دیر فرزند آوردن، شیر ندادن به فرزند، چاقی، افزایش دریافت غذاهای چرب وسرشار از اسیدهای چرب اشباع را مهم ترین عوامل ابتلاء به سرطان سینه در خانم ها هستند.
این مسئول تصریح کرد: مطالعات در همین استان کهگیلویه و بویراحمد نشانگر این است که  ۵۰ درصد خانم های بالای ۳۰ سال اضافه وزن و چاقی دارند که با این وضعیت باید هم شاهد افزایش سرطان ها از جمله سرطان سینه باشیم.
چمن خاطرنشان کرد: اما وقتی که به غذاهای فست فود، کم حجم، پرانرژی،چرب و شور! عادت کرده ایم باید انتظار افزایش سرطان روده بزرگ را هم داشته باشیم.
وی  با بیان اینکه سالمندی و افزایش امید به زندگی احتمال بروز سرطان‌ها را با خود به همراه دارد، عنوان کرد: اما مهم ترین فاکتور شناخته شده در مطالعات جهانی و منطقه‌ای بحث تغییر عادات غذایی  و تغییر ذائقه است.
 کباب ذغالی و سوخته نخوریم

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان در ادامه گریزی به سرطان معده در استان هم زد و غذاهای دودی و نمک سود شده را عامل افزایش احتمال ابتلاء به سرطان معده عنوان کرد و گفت: کباب به شرطی که نسوزد مشکلی را ایجاد نمی کند، اما اگر ذغالی و سوخته شود و یا غذاهای با فرآوری های بالای نمک و یا احیانا به شکل دودی استفاده شود، احتمال ابتلاء به سرطان معده را افزایش می دهد.
این پزشک متخصص اپیدمیولوژی البته به استعمال دخانیات هم اشاره و تاکید کرد: همچنین پایه ثابت عوامل خطر ابتلاء به سرطان ها، استعمال دخانیات است و مصیبت دیگر اعتیاد است که باید به این دو فاکتور مهم هم توجه کرد.
 


کد مطلب: 120481

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/news/120481/واقعیت-های-تلخ-سرطان-کهگیلویه-بویراحمد

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1