تاریخ انتشار
سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۴۲
کد مطلب : ۴۹۳۰۰۵
کبنا گزارش می‌دهد

فیلم و تصاویر | جزئیات نشست بررسی احداث سد ماندگان و اثرات آن بر دنا و محیط‌زیست در دانشگاه یاسوج / جهان‌بین: با این وضعیت مدیرانی که داریم آینده زیست‌محیطی استان را روشن نمی‌بینم / ما باید در خصوص سد ماندگان به‌صورت علمی کار کنیم / چرا نمایندگان استان ما به مرکز پژوهش‌های مجلس پیشنهاد برای انجام پژوهش درخصوص سد را نمی‌دهند؟/ خرامین: تأسف‌آور است که نماینده‌های استان ما برای رأی‌آوری‌ وزیر نیرو لابی‌گری کرده‌اند / سخنان تکاندهنده هادی اصل: برای اولین بار در طول تاریخ بشریت چشمه کوهرنگ خشک شد و مردم چهارمحال سال گذشته در کنار چشمه کوهرنگ با طبل عزاداری کردند / حتی استانداری که برای استان ما انتخاب کردند جزء همین پروژه است

۵
کبنا ؛
نشست دانشجویی با موضوع احداث سد ماندگان و اثر آن بر اکوسیستم دنا در سالن جلسات شهید چمران دانشگاه یاسوج برگزار شد.
به گزارش کبنا، نشست دانشجویی بررسی احداث سد ماندگان و اثر آن اکوسیستم دنا با حضور علی خرامین (عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی) عبادالله جهان بین (حقوق دان و عضو هیئت علمی دانشگاه ) و جواد هادی‌اصل (فعال زیست‌ محیطی) در سالن جلسات شهید چمران دانشگاه یاسوج برگزار شد.

دکتر علی خرامین عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با بیان اینکه سد ماندگان کوچک‌ترین مجوز قانونی ندارد، اظهار کرد: این سد باید مجوزهای محیط زیستی، اجتماعی، فرهنگی و برنامه‌وبودجه داشته باشد. برای ساخت این سد تمام قوانین بین‌المللی را زیر پا گذاشته‌اند.
دکتر خرامین گفت: نمایندگان استان اصفهان اعلام می‌کنند ما با وزرای دولت چهاردهم نشسته‌ایم، با این تعهد که سد ماندگان را اجرا کنند. اولین امضاکننده طرح الحاق دنای شمالی وزیر نیرو آقای علی‌آبادی هستند. تأسف‌آور است که برخی از نماینده‌های استان ما برای رأی‌آوری ایشان لابی‌گری کرده‌اند که رأی بیاورند.
تمام کارشناسان می‌گویند این سد احداث شود دنا نابود می‌شود، سد شاه قاسم، سد تنگ سرخ، سد خرسان، پتروشیمی لردگان که عوارض آن از سد بدتر است، و سد ماندگان، دیگر چیزی از دنای شمالی و جنوبی نمی‌ماند.
 سد کوثر را به خوزستان داده‌اند، سد چم شیر را به بوشهر داده‌اند، این بخش را هم به استان‌های مرکزی می‌دهند.
چند روز پیش استان خوزستان با طرح ماهی در یکی از رودخانه‌های استان مخالفت کرد و این طرح تعطیل شد، یعنی ما حق نداریم در استان خودمان طرح ماهی بزنیم؟
بیشتر بدانید |خرامین: اولین کسی که مصوبه واگذاری دنای شمالی به استان اصفهان را امضاء می‌کند، آقای علی‌آبادی وزیر نیرو وقت بود. برخی از نمایندگان ما برای رأی آوری او به عنوان وزیر کابینه دولت چهاردهم لابی‌گری کردند. سد ماندگان کوچک‌ترین مجوزی ندارد. تمام قوانین بین‌المللی را برای احداث این سد زیرپا گذاشته‌اند.
      

اگر کارشناسان گفتند این سد ضرری ندارد، ما دستشان را می‌بوسیم. محیط‌زیست کارشناسانش را بفرستد اگر ضرر دارد، تعطیلش کنید، اگر ضرر ندارد هر جا خواستید ما را دار بزنید.
دکتر عبادالله جهان‌بین حقوق‌دان و عضو هیئت‌علمی دانشگاه‌ گفت: خداوند سرنوشت قومی را تغییر نمی‌دهد مگر اینکه آن قوم خودش سرنوشتش را تغییر بدهد.
فیلم و تصاویر | آغاز نشست بررسی احداث سد ماندگان و اثرات آن بر دنا و محیط‌زیست در دانشگاه یاسوج / جهان‌بین: با این وضعیت مدیرانی که داریم آینده زیست‌محیطی استان را روشن نمی‌بینم / ما باید در خصوص سد ماندگان به‌صورت علمی کار کنیم / چرا نمایندگان استان ما به مرکز پژوهش‌های مجلس پیشنهاد برای انجام پژوهش درخصوص سد را نمی‌دهند؟/ خرامین: تأسف‌آور است که نماینده‌های استان ما برای رأی‌آوری‌ وزیر نیرو لابی‌گری کرده‌اند
جهان‌بین با بیان اینکه همه ما در قبال محیط‌زیست مسئولیت داریم و باید به آیندگان پاسخگو باشیم، بیان کرد: نسل‌های گذشته محیط‌زیست را حراست کرده‌اند، و به ما داده‌اند، ما هم باید از آن‌ها حراست کنیم و مطالبه‌گری کنیم.
وی افزود: هر کجا باشیم نسبت به محیط‌زیست هم مسئولیت داریم و هم حقوق داریم، بعد مسافت اثرگذار است؛ ولی صورت‌مسئله را پاک نمی‌کند.
جهان‌بین بیان کرد: سدسازی‌ها در استان ما به چند دهه قبل برمی‌گردد، در اصول مختلف ۴۵، ۴۸، ۵۰ قانون اساسی به مالکیت عمومی محیط‌زیست اشاره کرده و در راستای مصالح عمومی جامعه باید سیاست‌گذاری انجام بگیرد.
این استاد دانشگاه افزود: این نشست نباید رها شود و باید مطالبه‌گری دانشجویان ادامه داشته باشد، وارد دوره‌ای شده‌ایم که
محیط‌زیست و حمایت از حقوق تبدیل به چالش عمده‌ای شده است، هر چقدر که تکنولوژی‌های بیشتری بیایند، چالش‌ها نیز بیشتر می‌شوند.
        
وی گفت: باید دنا را از وضعیت هویتی بیرون بیاوریم و آن را فراملی کنیم، فعال محیط‌زیست و مطالبه‌گری که در خراسان و آذربایجان و سایر شهرهای کشور باید همگام باشند و احساس مسئولیت کنند.
جهان‌بین اظهار کرد: مسئولان ما دو دهه قبل نشستند و در جلساتی اجازه مطالعات سدها را دادند، باید این مسئولان پاسخگو باشند، و همین‌الان نیز با حفظ چارچوب‌ها باید مسئولان از جمله استاندار پاسخگو باشند.
وی گفت: پرچم مطالبه‌گری باید در دست تشکل‌های دانشجویی باشد، و بحث محیط‌زیست نباید خاموش شود. این تشکل‌ها می‌توانند کارگروه محیط‌زیست داشته باشند.
جهانبین اظهار کرد: منابع از استان ما است، مصارف برای استان‌های دیگر است، در سد آبریز که تمام منابع و منافع برای استان ما بود، به‌صورت علمی عمل کردند، اردیبهشت ۱۴۰۲ مرکز پژوهش‌های مجلس یک طرح پژوهشی منتشر کرد که زیر آب سد آبریز را زد و همه را اقناع کردند که سد آبریز تعطیل شود، درحالی‌که این سد ضرری برای محیط‌زیست و رودخانه مارون ایجاد نمی‌کرد.
وی افزود: ما باید در خصوص سد ماندگان به‌صورت علمی کار کنیم. چرا نمایندگان استان ما به مرکز پژوهش‌های مجلس پیشنهاد برای انجام پژوهش در خصوص سد را نمی‌دهند؟
جهان‌بین گفت: متأسفانه در خصوص سد آبریز آماری که مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرد از اطلاعات سال ۹۵ بود، درحالی‌که سال ۱۴۰۲ منطقه سد آبریز جزء مناطق پر بارش کشور بوده است، این پژوهش و گزارش مدیریت‌شده بود.
با این وضعیت مدیرانی که داریم آینده زیست‌محیطی استان را روشن نمی‌بینم، همه چشم طمع دارند، و کوتاهی ما بابت این طبیعتی که داریم، در مقابل نسل‌های آینده ما را شرمنده خواهد کرد.
سید جواد هادی اصل فعال محیط زیستی گفت: مسأله وحشتناک‌تر از چیزی است که فکر کنید، به مسأله، ملی فکر کنید، نه به عنوان یک کار کوچک توسعه طلبانه، این پروژه پیوست‌های مختلفی دارد. اگر می‌بینید تمام رسانه‌ها یکباره علیه مردم استان ما هجمه می‌آورند، آن را پروژه ببنیید، در استان‌های مختلف چنان جنایت‌هایی می‌شود که اصلاً رسانه‌ای نمی‌شود. در برخی از مناطق استان اصفهان حتی در روز روشن نمی‌توانید بروید، اما هجمه و فشار رسانه‌ای علیه مردم ما می‌شود.
هادی اصل بیان کرد: پروژه‌های انتقال آب را در راستای همین مسائل ببینید. انفال را برای یک شهر انتقال دادند، در پروژه گلاب ۱ یک پروژه غیرقانونی که مجوز زیست محیطی نداشت، سعید محمد می‌گوید پروژه مجوز زیست محیطی نداشت. گفتند ما قدرت داریم، مجوز را می‌گیریم، و گرفتند؛ فرمانده سپاه، رئیس قوه قضاییه، رئیس محیط زیست آقای کلانتری، اصفهانی هستند. پول این پروژه را از کجا آوردند؟ از سرمایه‌داران و ثروتمندان منطقه بودجه پروژه را گرفتند، گفتند شما پول بدهید ما مالیات از شما نمی‌گیریم. بصورت ایالت خودمختار عمل می‌کنند، و برای اینکه این پروژه دائمی بشود خاک را هم برده‌اند. (شما مطمئن باشید آب دنا را بردند، سراغ خاک هم می‌آیند )، منطقه ای به اسم گاپیسه در شمال چهارمحال و در جنوب لرستان است، آبریز رودخانه دز در یک سمت
این کوه و در سمت دیگر آبریز کارون است. در این منطقه کار‌های غیرقانونی خود را شروع کردند و الان وقتی نقشه را می‌بینید، این نقطه از چهارمحال حذف شده و جزء اصفهان شده، استان اصفهان به خوزستان وصل شده. تونل‌های عمیقی در عمق کوهستان زده‌اند و به آبریز دز رسیده‌اند و الان این منطقه خشک شده است.
بیشتر بدانید | جواد هادی‌اصل فعال محیط زیست گفت: مافیای آب تمام قوانین را دور زده‌اند و تمامیت‌خواهی آنها تمامی ندارد. مردم 70 روستای ما را آواره کرده‌اند.
      
هادی اصل افزود: چهارمحال و بختیاری که بام ایران است، جایی که ۱۰ متر و ۱۵ متر برف می‌نشیند، اما مدیرکل بحران این استان در روز‌های اخیر اعلام کرده چهارمحال و بختیاری تبدیل به خشک‌ترین استان کشور شده، ۷۰ درصد چشمه‌هایش خشک شده‌اند. چطوری؟ با پروژه‌های انتقال آب به اصفهان. تونل بهشت آباد زده‌اند، تونلی عجیب، ۳۰۰ تا 1000 متر زیر زمین تونل زده اند، تونلی که تمام سفره‌های زیرزمینی را غارت می‌کند. تونل کوهرنگ ۱، کوهرنگ ۲ و کوهرنگ ۳، و برای اولین بار در طول تاریخ بشریت چشمه کوهرنگ خشک شد و مردم چهارمحال سال گذشته در کنار چشمه کوهرنگ با طبل عزاداری کردند.
وی گفت: این تونل‌ها به مسیر‌های اصلی چشمه تجاوز می‌کند و مسیر چشمه را تغییر می‌دهند. این سرنوشت چهارمحال زخم خوده، دارد بر سر کهگیلویه و بویراحمد هم می‌آید. چهارمحال را ول کردند و حالا سراغ کهگیلویه و بویراحمد آمده‌اند، از خرسان با یک میلیارد و ۲۰۰ متر مکعب آب شروع کردند، همزمان ماندگان را می‌آورند، سد ماندگان ۳ طرح است، فکر نکنید که همین یک سد ۱۸۰ میلیون متر مکعبی است، ۴۵۰ میلیون متر مکعب است.
هادی اصل: حتی استانداری که برای استان ما انتخاب کردند جزء همین پروژه است
هادی اصل اظهار کرد: همه چیز را تغییر داده‌اند و می‌گویند نماینده‌شان هم نوچه ما است، نماینده ما را به قدرت می‌رسانند، و می‌گویند تو با ما همکاری کن. برای پروژه ماندگان تاکنون ۱۲ هزار میلیارد تومان هزینه شده است، این پول از کجا آمده؟ آیا از زیر دست نماینده‌های ما رد نشده؟ سال گذشته کل بودجه استان کهگیلویه و بویراحمد ۲ هزار میلیارد تومان بوده است. یک طرح ماندگان به اندازه ۴ سال استان ما هزینه برداشته است. حتی گفته شده فولاد اصفهان قرار است یک ملک به ارزش ۳۵ هزار میلیارد تومان را به فروش برساند که کل بودجه سد ماندگان را تأمین کند.
وی گفت: از طرف دیگر اقناع‌سازی و دشمن‌سازی می‌کنند، جشنواره زاینده رود برگزار می‌کنند، عکس و فیلم تولید می‌کنند و می‌گویند زاینده رود خشک است. پروژه گلاب ۱، گلاب ۲، گلاب ۳ سیر نمی‌شوند، کوهرنگ‌های ۱ و ۲ و ۳ سیر نمی‌شوند، پروژه‌های بهشت آباد، حلقه‌های عظیم آب، آیا فایده داشته؟ خیر. بستر زاینده رود را خشک نگه می‌دارند تا بتوانند اقناع‌سازی کنند. برای اینکه مردم اصفهان را فریب دهند، شروع می‌کنند به ترساندن مردم، و می‌گویند که دارد فرونشست می‌شود، و به مردم گفتند بیایید در زاینده رود قیام کنید، تا دولت و مملکت را مجبور به پروژه‌های انتقال آب کنند، و اسمش را گذاشتند بزرگترین تجمع محیط زیستی تاریخ، مظلوم نمایی کردند و تمام فعالان محیط زیست مملکت هم همراهی کردند، در حالی که بزرگترین تجمع ضدمحیط زیستی تاریخ
بوده است.
حتی استانداری که برای استان ما انتخاب کردند جزء همین پروژه است و یک نکته عجیب می‌گویم که ۵۰ درصد استاندار‌هایی که در اصفهان انتخاب می‌شوند از اصفهان هستند و یک چیز عجیب‌تر نمایندگان ولی فقیه‌شان از اصفهان است.

دکتر خرامین در بخشی از صحبت خود گفت: دردآورترین درد این هست که وقتی نزد مسئولان استان می‌رویم و می‌گوییم برای دفاع از محیط زیست آمده‌ایم، می‌گویند اگر دوربین دارید و می‌خواهید صدا ضبط کنید صحبت نمی‌کنیم، از چه چیزی می‌ترسید؟ اگر خطری هست به من هم بگویید که فرزندان من بی‌پدر نشوند. اگر در استان ما مسئولان ما تصمیم بگیرند، طی ۲۴ ساعت سد ماندگان تعطیل می‌شود، یک جای کار می‌لنگد.
خرامین بیان کرد: زیر نیم درصد آب زیرزمینی در یزد وجود دارد، ۱۷ کارخانه فولاد در یزد هست، برای هر تن فولاد ۲۳ هزار لیتر آب باید مصرف شود. اصفهان ۱۱ کارخانه فولاد دارد. فولاد مبارکه برای خلیج فارس جانمایی شد، چون مسئولان دولت وقت کشور اصفهانی بودند، کارخانه را به اصفهان بردند. حتی یک خط مجوز ندارند، دادگاه محکوم کرده، ولی کسی جرأت ندارد چیزی بگوید. الان یزد و اصفهان اشباع صنعتی شده است. کهگیلویه و بویراحمد هم جزء ایران است، چرا چند تا از این کارخانه‌ها در استان نیست؟
وی گفت: برخی افراد می‌گویند من می‌خواهم خودم را مطرح کنم، شما بیایید دفاع کنید، اصلا من رئیس ستاد انتخاباتی شما می‌شوم، اگر سد خرسان را بزنند، ما حق برداشت یک لیتر آب را نداریم.
*سوال دانشجو: ۱۲ هزار نفر از سادات محمودی مهاجرت کنند و حاشیه نشین شوند، با فقر و معضلات فرهنگی و اجتماعی که در پی دارد، چرا هیچ چیزی جدی نیست؟
*سؤال دانشجو: شما در حوزه علم و سیاست حرفی برای گفتن دارید، به نظر من دنا مقصر است که قامتش از تصور آقایان بیشتر است، این مسئولیت‌ها برای آقایان چه جذابیتی دارد که بخاطرش از حق فرزندان بویراحمد می‌گذرند؟ دنا صرفاً یک منطقه جغرافیایی نیست، دنا نشان هویت، اعتبار و شرافت بویراحمد است و بویراحمد هرگز آبروی خود را معامله نمی‌کند.
خرامین: شما نمی‌دانید که در حوزه سیاست چقدر از یاران ما را تطمیع کردند. اما در بحث محیط زیست حرف ما این هست که می‌خواهیم از حیات دنا دفاع کنیم.
هادی اصل در پاسخ به سوالات دانشجویان و در جمع بندی بحث خود گفت: اصفهان هم جزء این مملکت است، ولی داستان بر سر منفعت عده‌ای معدود است، وقتی می‌گوییم دنا نابود می‌شود، یعنی فقر، حاشیه نشینی، تجزیه طلبی. الان در ایذه خوزستان به خاطر بحث سدسازی مردم حاشیه نشین شده و افراد تریاک فروش شده‌اند، و همین این افراد در جاده یاسوج اصفهان مامور نیروی انتظامی را به شهادت می‌رسانند.
*ما ۴۰ سال از اصفهان عقبیم، در اصفهان جامعه را اقناع‌سازی کرده‌اند و مردم را با خود همراه کرده‌اند.
*فقط سدسازی و کارخانه‌های فولاد نیست، اصفهان در کویر ۵۸۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد، که ۹۰ درصد آن آبی است. بعد در کهگیلویه و بویراحمد که رتبه دوم بارندگی را دارد می‌گویند کشت برنج ممنوع است! در کهگیلویه اجازه نمی‌دهند زمین‌های کشاورزی آبی شود.
*نماینده اصفهان گفته است اگر قرار باشد کارخانه فولاد اصفهان کنار دریای جنوب برود، باید آن خاک جزء اصفهان شود، این تمامیت خواهی است، و کل منافع فولاد برای اصفهان باشد. شما
این را چطور تعبیر می‌کنید؟ شما دانشجویان باید جلوی این‌ها بایستید. سرانه فضای سبز اصفهان از رشت بیشتر است.
*سال ۱۳۴۵ و قبل از انقلاب برداشت از دشت اصفهان ممنوع شده، ولی الان در همان دشت کوچک حدود ۶۲ هزار حلقه چاه زده‌اند. ۳ میلیارد متر مکعب آب برداشت کرده‌اند و بخاطر همین اصفهان دچار فرونشست شده است، و حتی فرونشست برای این‌ها بهانه است. چرا سیری ناپذیر هستید و می‌خواهید جا‌های دیگر را هم غارت کنید! این طمع خواری و منفعت طلبی است.
*بستر رودخانه زاینده رود، بعد از آن پل خواجو است. یک پل چوبی هست، و بعد زیباشهر را داریم. بستر شهر خشک است، ولی وقتی از شهر خارج می‌شوید و به زیباشهر و کارخانه‌های فولاد می‌رسید، زمین‌های کشاورزی به حدی زیاد است که بیشتر از رشت کشاورزی دارند. عقب‌تر از آن کانال انتقال آب اصفهان به صنایع، بعد از آن کانال انتقال آب به ذوب آهن، انتقال آب به کاشان، در لنجون فقط ۳۰ هزار هکتار برنج کاری دارند، در حالی که در استان ما محدودیت برنج کاری هست.
*در اردکان یزد از حاصل صنایع انتقال آب درآمدی دارند به اندازه کل چهارمحال و بختیاری و کل کهگیلویه و بویراحمد. این‌ها ظلم است، این ظلم را پیگیری کنید، فقط بحث محیط زیست نیست.
جهانبین: این مسأله را هویتی نکنیم، آن را زیست محیطی و ملی ببینیم
دانشجویان واداده‌گی مدیران را مورد نقد قرار دهند

دکتر جهانبین در جمع‌بندی بحث گفت: ما نباید در راستای مطالبه و درخواست مان رفتار تقابلی داشته باشیم، ما فعالیت‌ها را نقد می‌کنیم. یک بحث قدرت است و یک بحث قانون است، آن‌ها بیشتر روی بحث قدرت تکیه کردند و در قوای مختلف نفوذ داشته و دارند و ما روی قانون تکیه می‌کنیم.
بیشتر بدانید |جهان‌بین عضو هیئت‌علمی دانشگاه: آینده مبهمی را برای محیط‌زیست رقم زده‌ایم و همه مسئولیتی داریم که باید به نسل آینده پاسخگو باشیم. ما هر کجا باشیم هم حق داریم و هم مسئولیت داریم. دفاع از محیط‌زیست حقوقی هستند که مربوط به زمان و مکان نیست؛ چرا که در چرخه زندگی ما تأثیرگذار هستند.
جهانبین بیان کرد: ابراز احساسات و بیان اشعار لری و بومی جای خود را دارد، ولی سعی کنیم در جلسات علمی بحث علمی کنیم، این مسأله را هویتی نکنیم، آن را زیست محیطی و ملی ببینیم، فعالان محیط زیستی کشور را با خود همراه کنیم، تا بتوانیم افراد بیشتری را همراه خود داشته باشیم و در عرصه‌های مختلف کار را بهتر به نتیجه برسانیم.
وی افزود: نیاز هست که دانشجویان مطالبه‌گری داشته باشند و واداده‌گی مدیران را مورد نقد قرار دهند، همه مدیران دوره‌های گذشته باید پاسخگو باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه اظهار کرد: اگر لایه اوزون سوراخ می‌شود همه جهان از آن آسیب می‌بیند، بنابراین جهانی فکر کنیم و جهانی عمل کنیم. چنین پدیده‌های زیست محیطی مخربی سریعتر خود را نشان می‌دهند و همه از آن آسیب می‌بینند.
وی گفت: همه ما در همه جای کشور از سدسازی‌های مخرب آسیب خواهیم دید و همه دانشجویان فارغ از اینکه چه رشته‌ای درس خوانده‌اند باید اظهارنظر و مطالبه کنند.
جهانبین بیان کرد: همه ما باید در این قافله همراه باشیم، با وحدت و همدلی از مدیران، استانداران فعلی و گذشته مطالبه داشته باشیم و سعی کنیم در فضای تقابلی حرکت نکنیم تا بتوانیم نتایج حداقلی داشته باشیم.
 
نام شما

آدرس ايميل شما

ماموریت سخت آقای دبیرکل؛ گروسی در تهران به دنبال چیست؟

ماموریت سخت آقای دبیرکل؛ گروسی در تهران به دنبال چیست؟

«رافائل گروسی مدتی قبل در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس به صراحت این نکته را مطرح کرد ...
خشونت خانگی؛ باید سکوت زنان شکسته شود

خشونت خانگی؛ باید سکوت زنان شکسته شود

خشونت علیه زنان مشکلی عمومی و فراگیر است. سکوت زنان و بردباری آنها در برابر خشونت نه ...
ترامپ و مسئله ایران

ترامپ و مسئله ایران

سابقه دولت ترامپ نشان‌دهنده رویکردی تهاجمی و حمایت بی‌قید و شرط از اسرائیل است؛ اما تحولات ...
1