تاریخ انتشار
چهارشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۴۵
کد مطلب : ۱۵۶۵۹۵

نظرسنجی یا نظرسازی؟

۳۵
۰
مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های مخاطبین کبنانیوز است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. می توانید با ارسال یادداشت خود، این مطلب را تأیید یا نقد کنید.
کبنا ؛رضا حسن‌پور

نظر سنجی یکی از معمول‌ترین شیوه‌های سنجش افکار است. برخی از نیاز‌ها و کمبودهای هر جامعه با تحقیق و نظر سنجی روشن می‌شود و امری مرسوم در بین موسسات و اندیشکده‌های حوزه‌های مختلف است.

نظر سنجی‌ها می‌توانند به بهانه‌ها ی مختلف و در مناسبت‌ها ی مختلف صورت گیرند بویژه در ایام انتخابات بازار نظر سنجی‌ها داغ می‌شوند که به صورت طبیعی این کار دو هدف را دنبال می‌کند؛
الف) شناخت و اطلاع از جو واقعی جامعه برای نامزد‌ها، مردم و تصمیم گیرندگان
ب) شانتاژدهی تبلیغاتی
در مورد قسمت اول باید گفت: فلسفه واقعی یک نظر سنجی‌‌‌ همان شناخت و اطلاع از وضعیت واقعی جامعه و تصمیم گیری مطابق با داده‌های آن است.
اما قسمت دوم یعنی شانتاژدهی تبلغاتی خود دو وجه دارد
۱- نحوه سنجش یک نظر سنجی مطابق اصول علمی و نتیجه آن واقعی است پس طبیعی می‌باشد نامزد‌ها و هواداران آن بر روی چنین نتیجه‌ی حتی نسبی مانور دهند و بدین ترتیب یک جنگ روانی با پشتوانه آمار ی به نفع کاندید خود به راه بیاندازند. و یا در طرف مقابل که داده‌های وضعیت خوبی را برای نامزدی نشان نمی‌دهند تیم انتخاباتی آن شخص با تکاپو و فعالیت بیشتر به جبران نواقص بپردازند.
۲- نتایج نظر سنجی دست کاری شده و غیر واقعی است و حتی ممکن است نظر سنجی از اول با یک نیت مشخص طراحی دروغین شده باشد که در این صورت هدف صرفا جنگ روانی و تخریب رقبا و یا جوسازی مثبت به نفع کاندید مورد حمایت می‌باشد.
با توجه به ساختار و نفس انتخابات معمولا بازار نظر سنجی‌های نوع دوم در فضای انتخاباتی مرسوم و معمول می‌باشد.. گاهی هم گزارش‌هایی از برخی نظر سنجی‌ها ارایه می‌شود که هرگز در عالم واقعیت اتفاق نیفتاده است.
ضمن اینکه یک نظر سنجی هرگز پشتوانه‌ی محکم و قطعی آماری نیست و همیشه نواقص و ایراداتی بر آن مترتب است و تنها در صورتی که نظر سنجی به صورت علمی و اصولی صورت گرفته باشد می‌تواند یک گزارش نسبی و مدام در حال تغییر از وضعیت بخشی از جامعه باشد.
با گسترش و توسعه شبکه جهانی اینترنت گمانه زنی و نظر سنجی‌های اینترنتی نیز رفته رفته جای خود را در میان روش‌های سنتی نظر سنجی که معمولا می‌دانی هستند باز کرده است.
ه‌مان طور که اشاره شد‌‌‌ همان نظر سنجی‌های علمی نیزخالی از اشکال نیستند و درصد اشتباه در ان‌ها بسیار بالاست پس به صورت طبیعی در نظر سنجی‌های اینترنتی ضمانت صدق بر واقع به حداقل ممکن می‌رسد. در هر جامعه‌ای به نسبت تاریخ ورود اینترنت در آنجا نیز ضریب ناواقعی بودن بالا‌تر است.
اما بد نیست چند مورد از ایرادات اساسی نظر سنجی‌های الکترونیکی ارایه شود تا بعد به صورت خاص نظر سنجی الکترونیکی در استان را بررسی نماییم.
۱-عدم امکان دسترسی همه جامعه آماری مورد نظر به اینترنت
۲-امکان رای دهی مکرر کاربران
۳- عدم فرصت انتخاب نمونه آماری
۴- وجود زمینه دخالت و دست کاری توسط مدیران سایت‌ها
و...
در مقالات متععد به موضوع مواجهه و برخوردهای غیر حرفه‌ای در ایران و بویژه استان کهگیلویه و بویراحمد با سایت‌ها، کامنت گذاری و اخیرا نظرسنجی‌های الکترونیکی پرداخته شده است و اشاره گردیده که ما به شکل ناصحیح از این ابزارهای ارتباطی و خبری استفاده می‌کنیم.
به طور مثال بد نیست به نظرسنجی انتخاباتی در یکی از سایت‌های استان کهگیلویه و بویراحمد نگاهی داشته باشیم. نوع برخورد و واکنش کاربران و حتی مردم عادی که حتی توان و سواد استفاده از اینترنت را ندارند و صرفا قضیه را شنیده بودند در نوع خود جالب توجه می‌باشد و می‌توان بر روی آن به عنوان یک آسیب اجتماعی بحث و گفت‌و‌گو کرد. آنقدر از این ماژول نظرسنجی‌ها در این چند روز گفتن و نوشتن و آنقدر به شکل غیراخلاقی بر روی آن کلیک‌های تکراری زدند که گاهی این ظن بوجود می‌آید که نکند برخی‌ها این ماژول را با صندوق رای اشتباه گرفته باشند.
حال سئوال این است چنین نظرسنجی و این گونه با آن برخورد کردن چه نتیجه و خروجی دارد و ایا امکان دارد یک رای به کسی کم و یا اضافه کرده باشد؟ آیا با این نوع رفتار و بسیج هوادارن در شبکه‌های مجازی برای هجوم بردن به سایت مذکور و ده بار باز کردن صفحه سایت و پاک کردن سابقه در هر پنج دقیقه اصلا فرصتی برای سنجش نامزد‌ها نصیب انان و مردم شده است؟ ایا حالا می‌توان به اتکای این نظر سنجی به تحلیل نسبی از شرایط پرداخت؟
واقعیت آن است که این نوع نظرسنجی و رفتار‌ها فقط بستری هستند برای کری خوانی بیشتر طرفداران و عود گرفتن تعصبات قومیتی و تشدید توهمات کوتوله‌های سیاسی که در عالم واقعیت هیچ شانسی ندارند اما انگار طریق کامنت گذاری و کلیک کردن را خوب بلدن.
مدیران سایت‌ها و فعالین این عرصه هم بد نیست در این قبیل کار‌ها کمی جانب احتیاط را داشته باشند و همه دغدغه‌شان جذب دو اسپانسر بیشتر و یا مخاطب بیشتر نباشد چرا که این رفتار‌ها تنها به افزایش حساسیت‌های کاذب منجر می‌گردد.
نماینده آینده بویراحمد و یا هر جای دیگر را ماژول‌های مجازی تعیین نمی‌کند بلکه نماینده بر آمده ار رأی مردم خواهد بود و رای مردم نیز به نام کسی نوشته خواهد شد که کارنامه و سابقه‌ی روشنی داشته باشد.
نام شما

آدرس ايميل شما

Iran, Islamic Republic of
پس با این اوصاف برنده واقعی روشنفکر است
سعید
Iran, Islamic Republic of
اگر روشنفکر اول نمیشد باز هم همین می گفتید ؟
نشریه توهین امیز
Iran, Islamic Republic of
جایگاهتو از دست دادی عکاشه
بویراحمد
Iran, Islamic Republic of
هر طور باشه روشنفکر قبول قطعی انتخابات هست
علاء الدین
Iran, Islamic Republic of
آفرین این درجواب سایت عصردناکه بانظرسازی وشانتاژمیخواست فردخاص (روشنفکر) که رای بسیارپایینی داردرابه عنوان رای اول جلوه دهدمی باشد
بارک الله به این اقدام خوب وزیبا
سي سختي
Iran, Islamic Republic of
اقای حسن پور مودب باش چرابه شعور یه رسانه محترم،مردم ونامزدهای های بزرگواردرصحنه توهین میکنی؟علت این پرخاشگری وبرافروختگی مغرضانه وغیرمدنی چیست؟؟ایا اگرنامزد موردنظرتون اول میشد ب/////// ونامزدهای بااقبال بالای مردمی وباسابقه که بعضی ازاونها شایدبه اندازه عمردوتامون کارسیاسی ومدیریتی کردن رابه تقلب وکوتولوگی سیاسی متهم میکردی???حسن پورعزیز بدنیست که سری به سوابق ۴نامزد مورداشاره بزنی تابفهمی بعضی بجزمدیریت یک بخش ازیک سازمان یامدرسدانشگاه هیچ مدیریت شاخص سیاسی درکارنامه شون نداشتند که شماباتعصب وعدم فهم درست شرایط جدید بویراحمد سعی درسانسور ونهایتاوارنه جلوه دادن واقعیت ها هستید .,,نظرسنجی میتونه اشکالاتی راداشته باش ولی بصورت کلی بیانگرشرایط موجود هست که ۷اسفندخواهیم دید..
مهریان
Iran, Islamic Republic of
نطرسنجی دارای خطا میباشد اما به نسبت خطا برنده انتخابات مشخص بود ثانیا شما راه //رابلدی وازسرگدشت خودت بیان میکنی
کارمند
Iran, Islamic Republic of
به اقای حسن پور می خواهم بگویم ناراحت نباش عیر از نطر سنجی بر سر زبانها ی مردم جاری است که روشنفکر برنده انتخابات است
Iran, Islamic Republic of
حرا سلام و درود اگر کاندید مورد نظر شما در نظر سنجی اول میشد بازم این انتقاد هارو درمورد این نظر سنجی مطرح میکردین حالا که ی فردی بنام روشنفکر اومده و حرف برای گفتن داره و در نظرسنجی هم اول شده بهتون برخورده آیا اگه کاندید مورد نظر شما در نظرسنجی اول میشد بازم اینگونه ابهام سازی و درمورد این نظرسنجی مطرح میکردین؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
دقیقا همه نظرسنجی های اینترنتی همین جوریه فقط بازی با افکار عمومی است وهیچ تاثیر در انتخابات نداره فقط بازار گرمیه
کر بیر احمی
Iran, Islamic Republic of
تا جایی که من اطلاع دارم همیشه نظر سنجی ها درست از اب در میان.
حمید
Iran, Islamic Republic of
حالا نظر سنجی باشه یا نباشه کاملا معلومه موج اجتماعی به سمت روشنفکر درجریان است ناراحت نباش حسن پور عزیز ، وعده ما ۷ اسفند
جوانی از ایل طیبی
Iran, Islamic Republic of
نگران نباشید روشنفکر برنده انتخاباته
ححح
Iran, Islamic Republic of
هرطوری که فکر کنید آخرش روشنفکر برنده میدان هست انشاالله
سیداحمدرضا
Iran, Islamic Republic of
فقط دکتر افشین پور ننها کاندیدای اصلاح طلب گچساران و باشت
آشنا
Iran, Islamic Republic of
متن بی مفهومی بود. نگارنده منطق جمع بندی و ارائه نظربه علمی را ندارد. به اجبار می خواهد از یک نماینده ی خنثی حمایت کند. نماینده ای که در اثر عملکرد ضعیف افکار عمومی را جریحه دار کرده و نیروهای متحد و توان مند را به عرصه فعالیت وادار نموده است.
منطق
Iran, Islamic Republic of
نگارنده افراد توان مند با سابقه ی علمی و عملکرد ی بالا را کوتوله ی سیاسی می خواند. طبیعی است که این تفکر از منطق ضعیف و نوع فرهنگ وبژ ه ی وی منشا می گیرد.
لوداب
Iran, Islamic Republic of
عجب من خودم ۷رای دادم
منطق
Iran, Islamic Republic of
ادبیات بعضی از اقوام نماینده ی فعلی از جمله نگارنده ی این متن توهین امیز است . کاش هدایت خواه و روشنفکر هماهنگ بشوند و طومار این جماعت ناکارامد را در هم بپیچند.
اقوام حسن پور
Iran, Islamic Republic of
اقای حسن پور کافر همه رابه کیش خود پندارد حتما شمابلد بودید تکراری کلیک کنید چرا مردم را متهم میکنی
کر بیراحمی
Iran, Islamic Republic of
درود بر استاد فرهیخته دکتر روشنفکر
کر بیراحمی
Iran, Islamic Republic of
متاسفم واسه ادبیاتتون اقای عباس پور
بویراحمد
United States
ککاجون در یه کلام استاد شجاع دکتر روشنفکر نماینده مردم بویراحمد انتخاب خواهد شد
بااحترام خدمت همه رقبا
گلر
United States
ککا کوتوله سیاسی همون حاج زارغ خته
خت هم نونی گتی چه
Iran, Islamic Republic of
برو بابا معلوم نیس چند روز نشستی و جملاتی رو هم کردی و الان چند روز پس از پس لرزه های نظرسنجی هر چند با ی مقدار خطا هم ک باشه و از ترس از واقعیت جامعه و ارای مردم ک حقیقت ان پیروزی واقعی روشنفکره داری متن بی ربط. میذاری ..نطر سنجی واقعی ی ماه دیگه طوری خودشو نشونت میده ک تا ابد ب فکر متن نوشتن نیوفتی.
نگین تاج
Iran, Islamic Republic of
جون بچم روشنفکر پیروزه انتخاباته سی ای مردم و ترس و.لرز افتانه همه ککایم چ زارع چ روشنفکر هدف عزت بویراحمد. روشنفکر پیشاپیش تبریک
بویراحمد
Iran, Islamic Republic of
انشاالله درعرصه ی انتخابات باهمت مردم پروفسورنیکبخت قبول میشوند
محمد
Iran, Islamic Republic of
نظر سنجی یکی از مقولات مهم روز دنیاست و یه نوع پیشبینی است و ینوع پیشداوی و نباید اون کاملا غلط بپنداریم. ع
بویراحمد
Iran, Islamic Republic of
زنده باد حاج زارع.یا زهرا
رها
Iran, Islamic Republic of
روشنفکر این یه زلزلزه ناگهانی بوده وهمه راخراب میکنه
Iran, Islamic Republic of
مبارکه انشاءالله آقای روشنفکر. ۱۰۰%
علی اصغر
Iran, Islamic Republic of
درودبرمردم گرمسیر.دهدشت.بهمئی.طیبی که ازاقای روشنفکراعلام حمایت کردند درود به تعصب وشرفتون.
طراح
Iran, Islamic Republic of
از سایت وزین کبنا نیوز انتظار میرود مطالب را با دقت و وسواس بیشتری گزینش کند. اگر نظر سنجی ایرادی و کمبودی داشته اون کمبود شامل همه ی گزینه ها بوده نه فقط گزینه ی اول. احتمال تقلب برای سایر کاندیداهای دیگر خیلی بیشتر است مثلا کاندیدایی که دوم شده بود در عرض یک ساعت از چهارم به دوم آمد که خیلی مشکوک میباش. با تشکر
محمد
Iran, Islamic Republic of
با سلام
خدمت برادر عزیزم نوذر کمایی ما طایفه قاید گیوی دشتروم(جهانبین ) چنین مطلبی را در حمایت از غلام محمد زارعی ننوشتیم
علی
Iran, Islamic Republic of
محمد پور عشق است
تخریب یا نقد مجلس یازدهم؟!

تخریب یا نقد مجلس یازدهم؟!

هر چه مجلس کوتاه بیایید، دیگران او را به گوشه رینگ برده و مورد ضرباتی قرار می‌دهند. تخریب‌گران ...
اختلال عاطفی فصلی؛ از علائم تا درمان

اختلال عاطفی فصلی؛ از علائم تا درمان

باور بر این است که اختلال عاطفی فصلی به دلیل اختلال در ریتم شبانه روزی بدن رخ می دهد....
سبقت «واکسن آنفولانزا» از «دنا پلاس»

سبقت «واکسن آنفولانزا» از «دنا پلاس»

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مصاحبه‌اش اشاره کرد که از 16 میلیون واکسن آنفولانزای ...
1